Probiotica is relatief nieuw en volop in ontwikkeling binnen de wereld van huidverzorging en gezondheid. Hoewel de voordelen van probiotica voor de darmen al langer bekend zijn, is pas in recente jaren duidelijk geworden dat ze ook een positieve invloed kunnen hebben op de huid. Steeds meer onderzoek richt zich op het huidmicrobioom: de laag bacteriën en andere micro-organismen die van nature op de huid leven en bijdragen aan de bescherming en gezondheid van de huid, ook wel bekend als de huidbarrière. In deze blog leg ik uit wat de invloed is van probiotica op de huid en hoe je met probiotica je huidbarrière kan herstellen.
Inhoudsopgave
ToggleJe huid is niet alleen een beschermlaag, maar heeft een heel belangrijke taak: het houdt schadelijke stoffen buiten en zorgt dat vocht binnenblijft. De buitenste laag van je huid, de huidbarrière, werkt als een soort muur. Die muur bestaat uit huidcellen (de bakstenen) en natuurlijke vetten (de cement). Daarnaast bevat de huidbarrière een combinatie van verschillende soorten bacteriën, die samen in balans moeten blijven. Goede bacteriën spelen hierbij een beschermende rol tegen schadelijke bacteriën. Deze bacteriële laag wordt ook wel het huidmicrobioom genoemd en vormt een belangrijk onderdeel van de huidbarrière. Als deze barrière sterk en gezond is, voelt je huid soepel en gehydrateerd aan. Een gezonde huidbarrière dus belangrijk om de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden, zoals vervuiling en ziekteverwekkers.
Wanneer de huidbarrière beschadigd raakt, kan je huid droog, geïrriteerd of gevoelig aanvoelen. Dit kan worden veroorzaakt door factoren zoals stress, weersinvloeden, het gebruik van bepaalde verzorgingsproducten of een ongezonde levensstijl. Bovendien kan een beschadigde huidbarrière huidaandoeningen zoals rosacea, acne en eczeem triggeren of verergeren. In dit geval kunnen skincare producten met probiotica helpen door het microbioom, en daarmee ook de huidbarrière te ondersteunen en te herstellen, wat kan leiden tot een betere huidgezondheid en verlichting van klachten. Hieronder zal ik een aantal populaire huidproducten met probiotica voor je opsommen en mijn eerlijke mening geven welke ik wel en niet aanraad.
Deze lichte crème met SPF 50 trekt snel in en laat geen witte waas achter. Het bevat een graanprobioticacomplex met gefermenteerde probiotica-ingrediënten die de huidbarrière helpen versterken. Daarnaast is deze crème ideaal voor een eczeemgevoelige huid. Een vriendin van mij, een collega-huidtherapeut met een eczeemgevoelige huid, gebruikt deze crème zelf en vindt hem niet alleen heel prettig, maar merkt ook een duidelijke verbetering in de conditie van haar huid.
Dit serum bevat Lactococcus Ferment Lysate, een probioticum dat helpt de natuurlijke balans van de huidbarrière te behouden. Het multi-peptide + HA Serum is een multifunctioneel serum dat meerdere tekenen van huidveroudering aanpakt en tegelijkertijd de algehele huidgezondheid verbetert. Door het regelmatig gebruik van dit serum wordt de huidbarrière ondersteund, wat bijdraagt aan een gezondere, stevigere en veerkrachtigere huid.
Ook het merk YUN biedt probiotica in huidverzorging. De producten zijn ontwikkeld door microbiologen aan de Universiteit van Antwerpen.
Voordelen:
Nadelen:
Dit duo bevat een reinigingsgel en een beschermende créme.
Voordelen reinigingsgel:
Voordelen protect face cream:
Nadelen:
Dit blog is geschreven door Julia Haanraadts, een afgestudeerd huidtherapeut met werkervaring en een grote passie voor skincare. Met haar expertise en praktijkervaring deelt zij waardevolle tips en inzichten om jouw huid gezond en stralend te houden.