Ben je op zoek naar een effectieve en betaalbare exfoliant? Dan zijn The Ordinary exfolianten absoluut de moeite waard om te proberen. Het grote voordeel van The Ordinary is de goede prijs-kwaliteitverhouding. Deze exfolianten bevatten actieve ingrediënten, zoals glycolzuur (AHA), salicylzuur (BHA) of melkzuur (AHA), die je huid op een effectieve manier vernieuwen. In deze blog deel ik mijn favoriete exfolianten van The Ordinary, inclusief hun voor- en nadelen, zodat je gemakkelijk de juiste keuze kunt maken.
Inhoudsopgave
ToggleEr zijn super veel soorten exfolianten verkrijgbaar, en ook The Ordinary heeft veel opties in het assortiment. Het verschil tussen de exfolianten zit in het type zuur dat wordt gebruikt om dode huidcellen los te maken, de concentratie ervan en of er extra ingrediënten zijn toegevoegd voor aanvullende ondersteuning.
Welke exfoliant het beste voor jou werkt, hangt af van je huidtype en eventuele huidproblemen. Kort gezegd: heb je een vette of acne-gevoelige huid, dan is een BHA-exfoliant (salicylzuur) vaak de beste keuze. Voor een droge huid of rimpels zijn AHA’s zoals glycolzuur heel mooi en wanneer de huid ook gevoeliger is zijn PHA- en/of AHA’s zoals melkzuur exfolianten geschikter vanwege hun mildere werking. Mocht je meer willen weten over het algemene gebruik van exfolianten, lees dan mijn blog ‘Wat is een exfoliant’.
Het kan alleen wel ingewikkeld zijn om de juiste keuze te maken, omdat sommige exfolianten meerdere zuren combineren en extra ingrediënten toevoegen om de huid te kalmeren of te hydrateren.
Hieronder bespreek ik de verschillende The Ordinary exfolianten, inclusief voor wie ze het meest geschikt zijn en wat de voordelen zijn van elk product, zodat je de beste keuze kan maken.
De Glycolic acid toning solution van The Ordinary is een hele prettige, lichtgewicht exfoliant die snel in de huid trekt. Het is een glycolic acid exfoliant, die valt onder de AHA familie (afgekort alphahydroxyacid) waardoor hij erg geschikt is voor een drogere huid, en kan ook mooi zijn als je huid al wat huidverouderingsverschijnselen vertoont, maar dit hoeft niet. Hij kan ook heel prettig werken bij een vettere huid met puistjes. Je kan hem eventueel ook afwisselen met een salicylzuur (BHA) exfoliant.
Deze exfoliant zorg ervoor dat de dode huidcellen sneller loslaten en kan dieper in de huid collageen produceren. Denk maar aan die collageen reclames tegen rimpels, maar dit zet dus je huid zelf aan tot een productie van collageen. Daarnaast heeft glycolzuur een hydraterende werking, waardoor fijne lijntjes minder opvallen, en je ook een gezonde glow krijgt.
Daarnaast is deze exfoliant effectief bij het vervagen van pigmentvlekjes.
Zelf, met mijn acne-gevoelige en vettere huid, gebruik ik hem graag afwisselend met een BHA-exfoliant. Soms merk ik dat mijn huid na een tijdje gewend raakt aan een BHA, en dan is het fijn om af te wisselen met een andere actieve stof zoals glycolzuur. Dit helpt mij om puistjes, mee-eters en huidverkleuringen extra aan te pakken op een andere manier.
Sommige mensen twijfelen of er echt 7% glycolzuur in zit, omdat er “toning solution” op de verpakking staat. Ze denken dat het misschien verdund is. Ik heb dit uitgezocht en vergeleken met andere producten, zoals de Skin Perfecting 8% AHA gel exfoliant van Paula’s Choice. De ingrediëntenlijsten zien er vergelijkbaar uit. “Aqua” (water) staat bij beide bovenaan, gevolgd door “glycolic acid,”. Je weet natuurlijk niet hoeveel er exact van in zit afhankelijk van de plek van de ingrediënten lijst, maar dit zal logischerwijs niet heel erg van elkaar moeten afwijken.
Wat ook belangrijk is bij glycolzuur, is de pH-waarde van het product. Voor een goede werking moet deze tussen 3.0 en 4.0 liggen. Bij een hogere pH wordt glycolzuur minder actief, en bij een te lage pH kan het de huid irriteren. Het fijne aan The Ordinary is dat ze de pH-waarde altijd op de verpakking vermelden. Voor deze exfoliant is dat 3.6, wat perfect is: actief genoeg om te exfoliëren, maar zacht genoeg voor de meeste huidtypen. Hierdoor werkt het effectief zonder te agressief te zijn.
Ook bevat de exfoliant aanvullende ingrediënten zoals plantaardige extracten (rozenwater, aloë vera en ginseng) voor hydratatie en kalmering. Als ik naar de prijs-kwaliteit verhouding kijk, ben ik dus zekerweten fan!
Deze exfoliant kun je zien als een chemische peeling die je als masker aanbrengt voor een intensere behandeling (hoger percentage) dan een reguliere exfoliant. Het is ideaal voor hardnekkige huidklachten, zoals een puistjesuitbraak, pigmentvlekken of als je huid gewoon een oppepper kan gebruiken. Deze peeling is over het algemeen geschikt voor alle huidtypes, maar je moet hem wel met zorg gebruiken.
Gebruik: breng de peeling aan op een schone huid en laat hem maximaal 10 minuten zitten. Heb je een gevoelige huid? Begin dan met 5-6 minuten. Spoel daarna grondig af met water. Omdat deze peeling krachtiger is, wordt aangeraden om hem niet vaker dan één keer per week (of zelfs twee weken) te gebruiken. Gebruik op dezelfde dag geen andere exfolianten om irritatie te voorkomen – geloof me, je huid zal je daar dankbaar voor zijn!
Het is normaal dat deze peeling tijdens het inwerken wat prikt of branderig aanvoelt, vooral in vergelijking met mildere exfolianten. Dit hoort erbij vanwege de hoge sterkte. Zodra je hem afspoelt, zou dit gevoel moeten verdwijnen. Zorg dus dat je altijd goed luistert naar je huid en deze peeling op de juiste manier gebruikt.
De exfoliant Azelaic Acid Suspension 10% – serum bevat in tegenstelling tot veel exfolianten geen AHA of BHA zuren, maar is gemaakt op basis van Azelaïnezuur. Dit is een krachtig ingrediënt met antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen, wat het effectief maakt tegen de strijd van bacteriën zoals Propionibacterium acnes en Staphylococcus epidermidis, die bijdragen aan acne. Het helpt bij het verminderen van puistjes, mee-eters en roodheid, en kan een mooie combinatie zijn met andere producten zoals een BHA (salicylzuur) exfoliant of een niacinamide-serum om elkaars werking tegen puistjes te versterken. Lees in mijn blog ‘Wat is niacinamide‘ meer over alle voordelen van niacinamide.
Ook deze exfoliant heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding. Het enige nadeel is dat hij soms qua textuur wat dikker aanvoelt en daardoor minder prettig smeerbaar is. Wat dan kan helpen is hem bijvoorbeeld alleen in de avond aanbrengen of eventueel mengen met een nachtcréme die jij fijn vindt. Zo bouw je hem ook nog eens wat rustiger op zodat je huid kan wennen, win-win!
Dit exfoliërende serum combineert melkzuur (lactic acid) en met hyaluronzuur om de huidtextuur, hydratatie en teint te verbeteren. Het is vooral prettig voor een droge en/of gevoelige huid en kan zelfs bij rosacea goed werken, maar is toepasbaar voor alle huidtypes.
Werking en voordelen
Melkzuur, een alfahydroxyzuur (AHA), verwijdert op milde wijze dode huidcellen, waardoor de huid gladder wordt, fijne lijntjes minder zichtbaar worden en de teint egaler oogt. Daarnaast hydrateert melkzuur de huid dankzij zijn humectante (vochtaantrekkend en vochtvasthoudende) eigenschappen. Het serum bevat ook 2% hyaluronzuur, dat ook vocht aantrekt en de huid voller laat lijken, waardoor rimpels en huistextuur minder opvallen.
Hydratatie en mildheid
Deze exfoliant droogt de huid niet uit en is daardoor geschikt voor droge en gevoelige huidtypen. Het helpt daarnaast bij het verminderen van oppervlakkige pigmentvlekken en post-inflammatoire hyperpigmentatie, zoals donkere vlekken na acne. Dit draagt bij aan een egalere huid. Om irritatie door zuren te minimaliseren, bevat het Tasmannia Lanceolata Fruit Extract, een ingrediënt dat de huid kalmeert en milder maakt voor gevoelige huidtypen.
Dit blog is geschreven door Julia Haanraadts, een afgestudeerd huidtherapeut met werkervaring en een grote passie voor skincare. Met haar expertise en praktijkervaring deelt zij waardevolle tips en inzichten om jouw huid gezond en stralend te houden.